Stetoscoapele sunt instrumente medicale nelipsite din dotarea unui medic de familie. De fiecare data cand mergem la un consult la cabinetul acestuia, mai ales in cazul in care avem febra si suntem raciti, el ne consulta cu ajutorul unui stetoscop. Desigur multi dintre noi nu privesc cu ochi buni un stetoscop zicand ca acesta este un instrument medical de precizie mica, insa nu este deloc asa, deoarece un stetoscop este un instrument medical folosit cu precadere de orice medic, tocmai datorita faptului ca, cu ajutorul acestuia se pot identifica anumite afectiuni ale organismului uman.
Una dintre afectiunile care se pot identifica cu ajutorul unui stetoscop este pneumonia. Despre pneumonie stim cu totii cum se manifesta, ea fiind cunoscuta in popor sub denumirea de raceala la plamani. Si desi la inceput, aceasta pare o raceala banala, cu timpul se poate agrava. O astfel de afectiune precum pneumonia, provoaca unei persoane febra mare, fapt pentru care ea are nevoie rapida de o medicatie corespunzatoare. Inca o afectiune, tot la nivelul plamanilor, care se poate identifica cu ajutorul unui stetoscop este bronsita.
Simptomele acestei afectiuni sunt febra, tusea si la fel ca si pneumonia, si aceasta este o afectiune destul de serioasa, care netratata, poate avea urmari destul de grave. Si tot stetoscopul il poate ajuta pe medic sa identifice astmul, care la fel este o afectiune destul de severa si care se vindeca destul de greu. In concluzie, putem spune ca un medic foloseste stetoscopul pentru a putea identifica unele afectiuni de la nivelul plamanilor.
Tot stetoscoape se folosesc de catre medici si atunci cand acestia vor sa asculte inima pacientilor. Stim cu totii ca inima este cel mai important organ din corpul uman, astfel incat nu trebuie sa fim medici ca sa ne dam seama ca o boala de inima poate afecta bunul mers al vietii. De obicei bolile de inima se vindeca foarte greu, tocmai pentru asta ele trebuiesc depistate la timp si tratate asa cum se cuvine. De exemplu, cu ajutorul unui stetoscop se pot identifica unele malformatii ale inimii, care uneori se pot trata cu o medicatie adecvata, iar alteori numai printr-o operatie efectuata de catre un medic specialist.
Cam astea sunt afectiunile prezente la nivelul plamanilor si al inimii care se pot depista de catre un medic specialist cu ajutorul unui stetoscop. Vorbind despre stetoscoape, putem spune ca sunt de doua feluri: clasice si electronice. Cele clasice le cunoastem cu totii, deoarece le-am vazut de fiecare data cand am mers la medic pentru o consultative. Stetoscoapele electronice au aparut nu cu mult timp in urma, insa despre acestea, majoritatea medicilor spun ca nu sunt atat de performante, preferand sa nu le foloseasca pe simplul motiv ca acestea distorsioneaza sunetul.
Lasă un răspuns