
Din numele unității MR816 CSX putem extrage deja unele informații referitoare la performațele de care este capabil. Prescurtarea MR vine de la „mixing and recording”, cifrele 816 ne indică faptul că dispune de 8 canale analogice, iar împreună cu cele digitale, poate ajunge în total la un număr de 16 canale. Efectele incorporate se ascund sub prescurtarea CSX în felul urmator: CS este prescurtarea de la Channel Strip, care este un modul de egalizare și compresie, iar X vine de la o serie de efecte de ambianță și anume reverbul REV-X dezvoltat de inginerii de la Yamaha special pentru acest dispozitiv.
Deși are un număr limitat de 8 canale analogice, există posibilitatea de a conecta 3 unități între ele prin intermediul port-urilor Firewire, la o valoare sample rate de 44 sau 48Khz, obținând 24 de canale analogice, sau conectând 2 unități folosind un sample rate de 88 sau 96KHz, caz în care vom avea 16 canale analogice.
Fiecare preamplificator dispune de mufe combi facilitând conectarea atât a mufelor jack cât și a celor XLR, iar dispunerea lor se împarte într-un număr de 6 în partea din spate și 2 în față, care permite oricând accesul dacă interfața este inserată într-o unitate rack de 19 inch, iar intrările din spate sunt conectate la un patch-bay. Primul canal dispune și de switch high-Z care permite conectarea directă a unor instrumente cum ar fi un bass sau o chitară cu doze active.
Circuitele preamplificatoarelor
Toate preamplificatoarele au circuite Clasa-A de înaltă calitate cu un zgomot minim de fond care ne permite înregistrarea celor mai fine sunete, redarea este liniară, fără o colorare distinctă, oferind naturalețe și un contur real fiecărui instrument înregistrat sau porțiunilor de voce. În același timp pragul de distorsiune e foarte ridicat și te iartă dacă nu ești exigent cu reducerea gainului la volume exagerate cu ajutorul potențiometrelor de volum dedicate cu care e prevăzut, însoțite de câte un martor LED în două culori: verde care indică prezența semnalului și roșu care indică pragul peak.
Primele două canale au în spate posibilitatea inserării de efecte externe prin intermediul a două mufe Jack TRS (tip, ring, sleeve), poziționate în partea din spate. De asemenea avem control individual pentru fiecare dintre cele 8 intrări ale alimentării Phantom power 48V și Pad -26dB cu ajutorul unui switch care se ține apăsat în timp ce acționăm și switch-ul corespondent canalului dorit.
Pe partea frontală avem și un mic panou cu LED-uri care ne indică valoarea pentru sample rate (44, 48, 88 și 96KHz), clock source (Intern, ADAT, S/PDIF, World Clock) și funcția celor două potențiometre din dreapta (Phones – volumul pentru fiecare din cele două ieșiri de căști, Master – volumul pentru ieșirea analogică și cea digitală, REV-X și MORPH-parametrii efectelor interne). În partea din spate avem un numar de 8 ieșiri prin mufe Jack care ne poate oferi inclusiv posibilitatea de a conecta un sistem surround 7.1, două mufe BNC pentru intrare și ieșire a informației world clock, două mufe Firewire pentru conectarea mai multor unități sau legarea la un computer, două mufe optice in și out și două mufe coaxiale S/PDIF.
Interfața e prevăzută cu un software dedicat care se numește MR Editor și cu ajutorul căruia putem controla anumiți parametri. Comenzile virtuale sunt așezate într-o manieră intuitivă, simplă ce poate fi accesată cu ușurință, iar setările realizate vor rămâne stocate în unitatea fizică, nu în calculator, fapt care ne permite utilizarea sa și ca un mixer individual, fiind posibilă stocarea a până la 20 de preseturi. O caracteristică foarte importantă a sa este conectarea directă la softul de editare și înregistrare Cubase, fără a mai fi necesară utilizarea softului propriu, iar toate comenzile se pot accesa direct cu ajutorul acestuia.
LED-ul de la Steinberg MR816 CSX
Avem inclusiv un LED martor care ne indică canalul care a fost selectat în Cubase, fapt care ne ține mereu la curent cu modul cum au fost realizate conexiunile între canalele virtuale din soft și canalele fizice ale interfeței pentru fluidizarea fluxului de lucru. Pe lângă asta, switch-ul fiecărui canal are și funcția QC (quick control) care ne oferă posibilitatea de a realiza conexiunile anterior amintite prin simpla apăsare a butonului canalului dorit, în timp ce track-ul corespondent e selectat din softul de editare. Tot din Cubase avem posibilitatea de a accesa parametrii de Phase Invert sau High-Pass Filter (realizat de la 80Hz).
Efectele incorporate pot fi folosite în trei moduri: la utilizarea sa ca un mixer stand-alone, aplicând efectele pe track-urile înregistrate, sau doar pentru redarea efectelor în monitoarele de control. Astfel artiștii au monitorizare calitativă, iar track-urile înregistrate vor rămâne curate pentru o ulterioară post-procesare. Interfața MR introduce și un număr de 4 proiecte de tip template optimizate pentru scenarii diferite de înregistrări, folosind acest setup.
Steinberg au pus la dispoziție și un driver ASIO dedicat pentru Windows sau Core Audio pentru Apple OS, oferind latență scăzută, însă mereu va fi la limita de compromis datorită compatibilității firave ale componentelor de conectivitate Firewire. Acest lucru duce la generarea sunetelor de tip click și întreruperi dacă parametrul de Buffer Size e setat la o valoare prea scăzută, iar cu cât valoarea crește, latența se va amplifica odată cu aceasta.
Prețul unității MR nu va face decât să încarce lista aspectelor pozitive, având în vedere că performanțele sunt comparabile cu interfețe care ajung la costuri aproape duble. Steinberg MR816 CSX este o interfață demnă de laudă în multe situații, cu o construcție robustă, solidă și un finish de calitate. Punctul forte va ieși însă cu adevărat la suprafață când va fi conectată cu o variantă din gama Cubase software, iar împreună vor propaga metodologia de înregistrare departe în viitor.
Lasă un răspuns