Intrebuintarile unui stetoscop

stetoscop

Folosirea stetoscopului ca instrument medical a inceput in urma cu 200 de ani, cand medical francez Rene Laennec  si-a dat seama ca astfel poate asculta sunetele produse de unele organe interne ale pacientilor. Primul stetoscop folosit de catre acest medic de origine franceza a constat intr-un tub gol de lemn, insa de atunci si pana acum stetoscopul a evoluat destul de mult, iar astfel ne putem bucura de fel si fel de stetoscoape, realizate din materiale durabile si care au rolul de a le imbunatati acestora performantele.

Fiecare dintre noi cunoastem aspectul unui stetoscop, insa nu toti stim pentru ce sunt folosite acestea si nici felul lor de actionare. De obicei, vedem acest instrument medical numit stetoscop, de fiecare data cand vizitam cabinetul medical al doctorului de familie. Cu ajutorul unui stetoscop suntem consultati de fiecare data cand suntem raciti. Atunci, doctorul de familie, foloseste stetoscopul pentru a ne putea asculta plamanii si a vedea daca este ceva in neregula cu acestia, pentru ca este posibil ca raceala sa fie provenita de la plamani.

Este bine de stiut si faptul ca, o raceala la plamani netratata poate duce la complicatii destul de grave, insa cu ajutorul unui stetoscop, medicul de familie isi poate da seama cu usurinta despre ce fel de afectiune este vorba. In urma ascultarii plamanilor cu ajutorul unui stetoscop, acesta poate identifica numeroase afectiuni, printre care se numara astmul, bronsita sau pneumonia. Dupa ce este identificata afectiunea la nivelul plamanilor, doctorul ne va prescrie o reteta pentru a ne putea insanatosi.

Bineinteles, ca intrebuintarile unui stetoscop sunt mai multe, iar astfel putem spune si faptul ca, cu ajutorul unui astfel de instrument medical se pot identifica malformatii si boli ale inimii. Bolile inimii necesita o atentie si o medicatie speciala, tocmai de aceea ele trebuiesc identificate la timp. Atunci cand un medic asculta inima cu ajutorul unui stetoscop, acesta isi va da seama cu usurinta despre ce fel de afectiune este vorba si bineinteles ca va prescrie medicatia necesara insanatosirii.

La fel si atunci cand mergem la un cabinet medical pentru a ne lua tensiunea putem vedea cum arata un stetoscop. Stim bine ca un tensiometru se foloseste numai impreuna cu un stetoscop si ca numai astfel se poate lua tensiunea unui pacient.

In final, putem spune ca un stetoscop are intrebuintari multiple, iar acest lucru il face pe acesta sa fie nelipsit din orice cabinet medical si chiar si din casele oamenilor. Insa in casele oamenilor, acesta este folosit in special atunci cand vine vorba despre luarea tensiunii arteriale, pentru ca ascultarea unui organ intern, cum sunt inima si plamanii, nu poate fi facuta decat de catre un medic specialist si in special, cu ajutorul unui stetoscop profesional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*