Despre bicicletele Mountain Bike – Visul Copilăriei Mele

bicicleta-mountain-bike

Inca de la inceputul construirii unei biciclete mountain bike cu cadru de carbon, specialistii lucreaza in continuare la cresterea calitatii si performantei acestui tip de cadru. Fara indoiala, o bicicleta mountain bike cu cadru de carbon sau componente din acelasi material este foarte eficicenta, insa trebuie sa iei in calcul, ce tip de cadru te avantajeaza mai mult, tinand cont de experianta ta pe trasee montane, cel de carbon sau aluminiu.

Inainte sa iei o decizie in alegerea unei biciclete mountain bike cu cadru de carbon sau aluminiu, citeste avanatajele si dezavanatajele cadrelor de carbonului sau aluminiului, pe care le-am anumerat mai jos.

 

Bicicleta mountain de carbon versus bicicleta mountain bike de aluminiu

  1. Greutatea unei biciclete mountain bike

Cel mai mare avantaj al unei biciclete mountain bike de carbon, este greutatea acesteia dar si usurinta prin care se construieste acesta in comparatie cu un cadru de aluminiu.

Exista biciclete mountain bike cu cadru de aluminiu, mai usoare decat cele cu cadru de carbon. Acestea sunt construite printr-o metoda mai speciala, dar diferenta mica de greutate in comparatie cu o bicicleta cu cadru de carbon, nu se justifica, tinand cont ca pretul poate fi mult mai mare decat pretul unei biciclete mountain bike de carbon.

Legile fizicii ne spun ca o bicicleta mountain bike usoara poate ajunge la viteze mari intr-un timp scurt si este mai usor de manevrat, acesta este principalul motiv pentru care unii aleg o bicicleta mountain bike din carbon.

Un dezavantaj major pe care il reprezinta o bicicleta mountain bike de carbon, este greu de controlat pe teren accidentat, mai ales daca esti la inceput si nu ai abilitatile necesare pentru a mentine un control total pe un astfel de teren. Chiar si unii profesionisti, ce au abilitati necesare prefera o bicicleta mountain bike de aluminiu, tocmai din motivul unui control mai bun asupra bicicletei pe teren accidentat.

 

  1. Rigiditatea cadrului unei biciclete mountain bike

Fibra de carbon este de pana la 5 ori mai rigida decat aluminiul sau otelul, in cazul bicicletelor mountain bike cu aceeasi greutate. Rigiditatea unei biciclete mountain bike este un avantaj pentru cursele pe teren mai putin denivelat, ceea ce o face mai rapida si fiabila.

Insa pentru cursele pe teren accidentat si foarte accidentat, multi aleg bicicletele din aliaj deoarece sunt mai flexibile iar vibratiile nu au un impact major asupra aliajului.

  1. Rezistenta si durabilitatea unei biciclete mountain bike, carbon versus aluminiu

La inceput, bicicletele mountain bike din carbon aveau un mare dezavantaj, si anume, fisurarea cadrului de carbon sau chiar ruperea acestuia. Acest tip de biciclete mountain bike erau limitate doar la cursele pe drum drept sau erau folosite pe tipuri de teren nu foarte abrupt.

In ultima perioada, multe companii producatoare, au gasit solutia maririi rezistentei unei biciclete mountain bike de carbon, prin folosirea unui material composit numit rasina epoxidica.

Ca urmare a acestei solutii, cadrul unei biciclete mountain bike din carbon, este putin mai gros, dar inca mai usoara decat aluminiu sau otel.

Cu toate acestea, ambele materiale folosite la construirea unei biciclete mountain bike, au dezavanataje precum: carbonul se poate crapa sau fisura la lovituri puternice iar aluminiul se va indoi si se va sparge. Singura diferenta la deterioare dintre cele doua, este ca aluminiul iti arata semna cand se poate indoi, in timp ce carbonul se poate sparge fara sa iti dai seama daca a vut o problema sau nu in prealabil.

  1. Pretul unei biciclete de carbon versul pretul uneia de aluminiu

In ciuda faptului ca fibra de carbon este mult mai accesibila decat aluminiul, costul unei biciclete mountain bike din carbon este mult mai mare decat al uneia din aluminiu.

Daca te gandesti sa-ti achizitionezi si anumite componente din carbon, trebuie sa iei in considerare ca jantele din carbon pot costa pana la de 7 ori mai mult decat cele de aliaj.

De fapt, pretul piperat al pieselor de carbon este dat de orele in plus de munca pentru realizarea lor, fata de timpul scurt ce implica construirea unor piese din aliaj.

  1. Ce tip de material sa alegi intr-un final pentru bicicleta mountain bike?

Nu exista nicio indoiala privitor la performantele unei biciclete mountain bike din carbon. Daca esti un incepator, trebuie sa iei in considerare cele de mai sus si sa-ti pui intrebarea, daca intr-adevar merita sa achizitionezi o astfel de bicicleta, pentru ce tip de drum o alegi si daca ai destule abilitati sa o poti controla total pe diferite tipuri de drumuri.

Oricat de usoara ar fi bicicleta mountain bike din carbon, atata timp cat esti pe teren abrupt, viteza de deplasare tot mica va fi si nu vei simti nicio diferenta intre cele doua tipuri de materiale.

Rezistenta si rigiditatea sunt la fel de greu de justificat in cazul celor doua tipuri de biciclete mountain bike, deoarece depinde forte mult de tipul de drum pe care doresti sa-l parcurgi in mod special.

Cel mai important aspect de luat in calcul este pretul. Nu conteaza daca bicicleta mountain bike este mai usoara cu doua kilograme, ci important este sa te gandesti ca, in mometul cand se va fisura sau sparge, trebuie sa ai banii necesari pentru reparatia costisitoare a unei biciclete mountain bike din carbon.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*