Cred ca ai vazut si tu reclamele si zambetele vedetelor de la Hollywood, care ridicau in slavi cat sunt de bune, de minunate, benzile de albire a dintilor. Te-ai gandit vreodata sa le incerci? Poate ca da, dar nu stiai daca ele chiar au efect sau nu. Oare chiar functioneaza? Este o intrebare justa la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
Exista foarte multe motive care pot duce la patarea dintilor si anume, varsta, medicamentele, tigarile si alimentele. Toate acestea au un cuvant destul de greu de spus in ceea ce priveste dantura ta. In toate situatiile mentionate, poti utiliza anumite produse de albire al caror scop este sa iti redea zambetul alb si stralucitor. In continuare, vom prezenta principalele caracteristici ale benzilor de albire a dintilor, pentru ca tu sa intelegi ce sunt si cum functioneaza. Astfel, ai sa vezi daca aceasta metoda de albire ti se potriveste sau nu.
Care sunt avantajele folosirii benzilor de albire?
Benzile de albire a dintilor sunt foarte usor de folosit, fiind un tratament de albire care poate fi utilizat si acasa. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti aplici o banda pe dintii superiori si una pe cei inferiori. Nu este necesara nicio pregatire inainte de aplicarea benzilor. Ele sunt extrem de accesibile, ele putand fi achizitionate din farmacii sau din magazinele online. Un alt avantaj ar fi acela ca pot fi purtate un timp scurt, de la 5 pana la 30 de minute.
Sunt sigure aceste benzi de albire a dintilor?
Si da si nu! Cele mai multe produse utilizeaza un agent de albire care contine peroxid, ce poate avea anumite efecte secundare cum ar fi, sensibilitatea la nivelul dintilor si iritarea gingiilor. In cazul in care vei intrerupe tratamentul, aceste efecte vor disparea. Concentratia si tipul de agent de albire determina cat de sigur este sau nu un produs. Cele care au substanta intr-o concentratie de 10% sunt considerate sigure. Nu trebuie uitat ca este important sa se respecte instructiunile de utilizare.
Este albirea dintilor cu benzi, pentru toata lumea?
Cu toate ca aceste benzi pot face ca dintii sa fie mai albi, nu reprezinta o solutie pentru toata lumea. Benzile nu vor avea niciun efect daca vor fi aplicate pe anumite lucrari dentare si nici nu vor albi dintii care s-au patat din cauza antibioticelor sau daca exista anumite imperfectiuni ale smaltului. Ca parte normala a fenomenului de imbatranire, dintii isi pot schimba culoarea in timp. Petele de pe suprafata smaltului pot fi indepartate cu ajutorul produselor de albire, dar numai in situatia in care dintii si gingiile sunt intr-o stare foarte buna.
Pot folosi benzi de albire, daca am lucrari stomatologice?
Daca tu iti doresti sa albesti dintii din jur imprejurul lucrarii respective atunci, da, poti sa aplici banda deasupra lucrarii. Totusi, asa cum am afirmat ceva mai devreme, benzile nu vor avea efect asupra acestora. Asa cum bine stii, lucrarile tale au fost realizate la comanda pentru a se obtine o anumita nuanta; materialele folosite si procesul de fabricare asigura o culoare permanenta. Singura ta solutie ar fi sa iti schimbi lucrarea cu totul, pentru a avea aceeasi nuanta.
Cum functioneaza benzile de albire?
Aceste produse functioneaza similar cu clorul care albeste hainele. Peroxidul penetreaza suprafata dintilor si ii albeste, facandu-i, in acelasi timp, stralucitori. Extrem de usor de utilizat, cele mai multe benzi de albire sunt acoperite cu un gel care contine peroxid (unele mai mult decat altele). Asa cum am afirmat ceva mai sus, acest tratament de albire a dintilor pentru acasa, consta in aplicarea benzilor pe suprafata lor . Nu trebuie sa te speli inainte ci, numai dupa ce le indepartezi!
Ce trebuie sa stii inainte de a le aplica?
- Deoarece benzile nu acopera intreaga suprafata a dintilor, este posibil sa obtii o albire neuniforma;
- Substantele de albire pot sa provoace leziuni la nivelul gingiilor; poti sa experimentezi iritatii, inflamatii sau decolorari;
- Utilizarea excesiva poate duce la erodarea smaltului si la deteriorarea permanenta a dintilor. Astfel ca, unii vor fi mai sensibili decat altii;
- Imediat dupa tratament, pe suprafata se pot observa pete albe. Acesta este rezultatul unei pierderi de apa de la nivelul smaltului insa, nu sunt daunatoare si vor disparea;
- Este posibil sa se secrete saliva in exces cat timp ai sa porti benzile de albire, aceasta fiind o reactie normala la peroxidul care vine in contact cu saliva.
Cat de mult va dura pana sa vad efectele?
Trebuie sa stii ca fiecare persoana este unica si rezultatele vor fi deci, diferite. Insa, odata aplicate, ele vor si incepe sa functioneze asupra dintilor. In principiu, ar trebui sa vezi diferenta dupa 5-7 zile.
Cat de mult va dura albirea?
Specialistii sustin faptul ca obiceiurile pe care cineva le are, vor determina perioada cat va dura acel alb obtinut. Cafeaua, vinul, ceaiul si tigarile pot sa distruga acel zambet minunat. Cei care au folosit aceste benzi de albire sustin ca efectele lor dureaza, in medie, 12 luni. Insa, ar putea ca perioada sa fie una mai mare sau mai mica, in functie de ceea ce sa mananca si bea, cat si de igiena orala. Tu iti poti ajuta dintii sa ramana mai mult timp albi, daca vei avea grija sa ii speli macar de doua ori pe zi, sa folosesti apa de gura, dar si ata dentara. De asemenea, este deosebit de important sa mergi la medicul dentist o data la 6 luni. Este indicat sa limitezi pe cat posibil aportul de alimente care pot pata dintii si, bineinteles, sa reduci numarul de tigari, in cazul in care esti fumator.
Benzile de albire vs. albirea profesionala
Comparativ cu albirea profesionala realizata in cabinetul medicului stomatolog, benzile de albire continua sa creasca in popularitate, deoarece sunt mult mai ieftine. Insa, asa cum s-a amintit in acest articol, ele pot avea anumite efecte negative, printre care o albire neuniforma. Albirea care se realizeaza in cabinetul dentistului este o albire controlata si produce un rezultat mult mai bun. Medicul utilizeaza substante de calitate, care nu au efecte negative asupra dintilor si gingiilor tale si iti va putea recomanda produse de albire care sa se potriveasca nevoilor personale. Vei iesi de acolo si cu un zambet minunat si bine informat!
Inainte sa incepi orice tratament de albire acasa, este indicat sa discuti cu un medic stomatolog care iti va evalua atat dintii, cat si gingiile. Agentii de albire nu vor functiona in cazul dintilor deteriorati sau infectati si va trebui sa iti rezolvi toate problemele din interiorul cavitatii orale inainte de a-ti albi dantura.
Cel mai bun mod de a avea un zambet sanatos si frumos este sa ai grija sa iti ingrijesti dintii asa cum trebuie. De cele mai multe ori, nu este suficient doar sa ii speli cu periuta si cu pasta de dinti ci, va trebui sa iti iei si alte masuri de precautie. Si mostenirea genetica are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste calitatea danturii tale. Sa nu iti fie jena sau teama sa discuti cu medicul despre absolut toate problemele pe care le ai. El iti va crea un plan de tratament potrivit nevoilor tale pentru ca tu sa te bucuri de acel zambet frumos si alb pe care ti-l doresti!
Lasă un răspuns